Lacul Buhui este un loc minunat, unde natura s-a întrecut pe sine în frumuseţe: un loc de regăsire, de linişte şi meditaţie, un loc superb unde poţi să-ţi încarci atât trupul cât şi sufletul cu energie binefăcătoare. 

Este un loc care merită văzut şi unde te întorci oricând cu plăcere. Situat la câţiva kilometri de oraşul Anina, din judeţul Caraş-Severin, la 640 de metri altitudine, lacul Buhui este înconjurat de o frumoasă pădure de brad în amestec cu fag. Pe malul lacului Buhui se află o cabană cu aceelaşi nume, care aparţine de Direcţia Silvică Caraş-Severin. Iubitorii de natură se pot caza aici, iar prin grija lui "nea Nicu" pot avea o vacanţă perfectă. Vă întrebaţi cine este "nea Nicu" şi cum vă poate transforma un sfârşit de săptămână sau un concediu, într-o vacanţă perfectă..."Nea Nicu" este cabanierul, iar cu ajutorul lui puteţi face numeroase drumeţii în locuri în care nu vă gândeaţi că o să ajungeţi vreodată. Şi cei care sunt mai "leneşi", dar iubesc totuşi natura, au ce face aici...pot pescui, pot face o drumeţie "light" în jurul lacului, îşi pot încânta papilele gustative cu un grătar sau un frigărui, pot sta tolăniţi la soare pe ponton...
Când soarele apune şi bezna se lasă peste acest loc minunat, în care influenţa omului nu se face simţită mai deloc, "nea Nicu" face un foc de tabără care se vede de la kilometri, iar turiştii se adună în jurul lui şi depănează amintiri, cântă şi dansează, acompaniaţi de un vin fiert sau de un ceai fierbinte. Să vă mai spun un mic secret (poate nu o să vă vină să credeţi, dar este adevărat).
Nu ştiu dacă focul de tabără sau mirosul bunătăţilor preparate de turişti atrage...vulpea. Da, aţi auzit bine - vulpea - acel animal cu blana roşcată, căruia oamenii de la sat îi spun "devoratoarea de găini". Aceasta vine aproape de foc şi de oameni şi nu este sfioasă deloc.
Uneori chiar mănâncă din mâna omului. Cred că v-am făcut curioşi şi poate o să mergeţi la lacul Buhui pentru a descoperi singuri aceste mici secrete care dau culoare vieţii.
În zona lacului se întâlnesc peiseje deosebite în orice anotimp, dar mai cu seamă iarna când oglinda apei îngheaţă parţial sau chiar în întregime.
Lacul Buhui are o suprafaţă de 9,8 hectare, este primul lac artificial din România şi a fost amenajat în anul 1904 pentru alimentarea cu apă a Aninei prin bararea unor galerii din Peştera Buhui.
La doar câţiva kilometri de Lacul Buhui se găseşte Peştera Buhui, un adevărat monument al naturii. Aceasta are cel mai lung traseu subteran de apă - 2100 de metri, din regiunea Banatului Montan şi unul dintre cele mai lungi din ţară.
Nu cred că există turist care să fi ajuns în această zonă şi să nu fi fost în peşteră. Dacă vă bate gândul să vizitaţi acest loc minunat, trebuie să ştiţi că pentru a intra în această "cavernă" aveţi nevoie de o pereche de cizme de cauciuc, de o lanternă şi de o cască.